Bomenfonds redt oude moerbeiboom in Deventer binnenstad

Persbericht

https://www.destentor.nl/deventer/oudste-boom-deventer-binnenstad-was-bijna-verleden-tijd

Bas Klaassen 10 jul. 2019

Het zou de oudste boom van de Deventer binnenstad moeten zijn, een moerbei van ongeveer twee eeuwen oud. Het scheelde weinig of de boom achter Hotel Huis Vermeer had het loodje gelegd.

Hij was de vloek van terrasgasten van Huis Vermeer; een monumentale moerbei van ongeveer tweehonderd jaar oud in de achtertuin. De vallende vruchten van de boom zijn een absolute lekkernij, maar zorgden wel voor vrijwel onmogelijk verwijderbare vlekken bij gast en personeel. ,,Die boom heeft ons nogal wat stomerijkosten bezorgd”, zegt hoteleigenaar Timon Bril.

De grootste scheut van de boom stond bovendien op afknappen. ,,Dat werd gewoon gevaarlijk. Dat is de belangrijkste reden dat ik hem wilde laten kappen.”

Iets te laat

De kapvergunning was zelfs al verleend. Tot schrik van de Deventer Bomenstichting, die normaal de kapvergunningen met haviksogen in de gaten houdt. ,,Maar hier kwamen we eigenlijk iets te laat achter”, zegt Bob Maks van de bomenstichting. Hij schat de moerbei op zo’n 150 tot 200 jaar oud, volgens de stichting is het waarschijnlijk de oudste boom van de binnenstad.

Dat de boom moest overleven stond vast voor de stichting. Een oplossing bleek verrassend vlot gevonden; na overleg met de eigenaar neemt de stichting de komende vijf jaar het onderhoud van de boom voor zijn rekening. Die werd gisteren (10 juli 2019, red.) daarom teruggesnoeid naar een niveau waarop hij én niet meer gevaarlijk is én bruiloftsgasten geen risico meer lopen op de beruchte bloedrode vlekken.

Moerbeien: heerlijk, maar geven gemene vlekken

Lastig

Het geld voor die oplossing komt uit een fonds dat relatief weinig Deventenaren kennen, maar waarvoor de bomenstichting graag reclame maakt: het Bomenfonds. Dat fonds is bedoeld om particuliere bezitters van bijzondere bomen – zoals deze moerbei – tegemoet te komen in onderhoudskosten. ,,Het moet dan echt om een bijzondere boom gaan”, zegt Maks. ,,Soms vindt men zo’n boom vooral lastig. Dan kunnen wij helpen.”

De moerbei is zo’n bijzondere boom. De boom kwam in de middeleeuwen vanuit China naar Nederland en gold toen als statussymbool. Maks: ,,Dit was een boom voor rijke mensen.” In de Deventer binnenstad staan nog drie andere moerbeien. De moerbei mag dan naar schatting de oudste boom van de Deventer binnenstad zijn, de oudste boom van Deventer is het zeker niet. De Kozakkenlinde van Diepenveen (plantjaar 1620) of de etagelinde bij Brasserie De Lindeboom in Schalkhaar zijn veel ouder.

Lusten

,,Toch is dit een heel bijzonder exemplaar, een teken des tijds”, zegt Maks. De boom wordt straks langs de muren geleid van het terras van Hotel Huis Vermeer. Dankzij die oplossing kunnen de gasten straks vlekvrij dineren. Eigenaar Bril: ,,Wel de lusten, maar niet meer de lasten, dat is het idee.”