“…een boom die in zijn ritselende fluistertaal onze naam zal noemen”

24 febr. 2020. Herinneringsboom

In het Kleine Plantsoen, tussen de IJssel en de Singel, hebben vanmorgen Frits Grimmelikhuizen en Manja Pach het plantgat gedicht van hun Herinneringsboom (Honingboom, Styphnolobium japonicum).  In opdracht van de gemeente wordt dit deel van het  Rijsterborgherpark gerenoveerd. Aan de wens van het paar om een boom op loopafstand van hun huis  te mogen sponsoren is de gemeente door bemiddeling van de Deventer Bomenstichting tegemoet gekomen. Mede hierdoor kon er een maatje groter worden aangeplant.

Hieronder  volgt de tekst van de samenspraak van het paar.

“Iets meer dan drie jaar geleden was er een hevige storm, net als nu.

Door die storm sneuvelden een groot aantal bomen in het park op de Worp.

Toen bedacht ik dat ik een boom zou willen sponsoren, een boom die mij zou overleven, een boom die ik na zou laten, een boom ter herinnering.

Maar “de Gemeente”, tot wie ik me gewend had, wees dat plan af. “Nooit gedaan, doen we niet”.

Gelukkig kwam Manja in contact met Thera Lindenbergh van de Deventer Bomenstichting. Thera heeft bijna 3 jaar lang gemaild, gevraagd en volgehouden.

En nu staat het te gebeuren.

Op een plek waar we regelmatig langs komen, en vlak langs de spoorlijn die we regelmatig bereizen, wordt nu een boom geplant, onze boom, een Japanse honingboom.

Voor veel mensen wellicht een gewone boom, maar voor ons, onze kinderen en onze vrienden, zal het een boom zijn die in zijn ritselende fluistertaal onze naam zal noemen. Ook als wijzelf er niet meer zijn.

Een boom die zal herinneren aan de gelukkige jaren die we hier hebben beleefd en nog hopen te mogen beleven.

Een boom ook, die zal groeien, veranderen en vergaan, zoals wij allen.

Een boom als geschenk, dank en herinnering.”