Donateursdag 2023

Verslag Donateursdag Deventer Bomenstichting op Landgoed De Bannink

Op zaterdag 14 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse donateursdag van de Deventer Bomenstichting. Donateurs en bomenliefhebbers verzamelden zich op Landgoed De Bannink, gelegen aan Banninkslaan 4, in afwachting van een dag vol gezelligheid, inspiratie, en natuurpracht. Het weer werkte mee, want de herfstzon scheen fel door de bladeren van de bomen, wat het decor voor deze dag alleen maar prachtiger maakte.  

De dag begon om 10 uur bij het koetshuis van het landgoed, waar boswachter Leonard van den Brink ons opwachtte met een warm welkom. Het beloofde een bijzondere dag te worden, en met een grote opkomst van 35 enthousiaste deelnemers, waaronder zelfs twee viervoetige vrienden, beloofde de dag veel goeds voor de Deventer Bomenstichting.  

Na een aftrap van onze nieuwe voorzitter Daaf Ledeboer, leidde Boswachter Leonard van den Brink ons door de uitgestrekte bossen en velden van Landgoed De Bannink, waar de prachtige herfstkleuren van de bladeren ons betoverden. Tijdens de wandeling deelde de boswachter zijn kennis en passie voor de natuur met ons, en gaf hij ons inzicht in de bijzondere bomen die dit landgoed rijk is. De wandeling duurde ongeveer een uur en bood een perfecte gelegenheid om te genieten van de voor het grote publiek onbekende kwaliteiten van het landgoed.   

Een van de meest opmerkelijke momenten van de dag was de uitgebreide bespreking van de gevolgen van de tijdelijke grondwaterverlaging in 2018 voor de Paulusbeuk. Dit benadrukte duidelijk de waardevolle missie van de Deventer Bomenstichting om unieke bomen in de regio te behouden en te beschermen, en bracht pijnlijk in beeld dat deze monumentale boom door de grondwaterverlaging helaas het leven heeft gelaten. De kroon van de boom is inmiddels verwijderd, en de stam is aangetast door tondelzwammen.  

Na de inspirerende wandeling werden we verwelkomd in het koetshuis, waar koffie en thee met heerlijke versnaperingen voor ons klaarstonden. Hier konden de deelnemers met elkaar in gesprek gaan, ervaringen delen, en de banden tussen bomenliefhebbers versterken. De sfeer was bijzonder gezellig en ontspannen, met de prachtige natuur van Landgoed De Bannink als decor.  

Al met al was de donateursdag van de Deventer Bomenstichting op Landgoed De Bannink een zeer geslaagde en inspirerende dag. De prachtige herfstomgeving, de kennis van boswachter Leonard van den Brink, de warme sfeer onder de donateurs, en de interessante discussies over bomen en natuur, maakten deze dag tot een waardevolle ervaring voor alle aanwezigen. De Deventer Bomenstichting kijkt uit naar volgend jaar, wanneer ze opnieuw samen met haar donateurs nieuwe inspiratie zal opdoen en de schoonheid van bomen zal vieren.