Zwarte Noot

De storm van donderdag 18 januari 2018 heeft in het Nieuwe Plantsoen één van de twee zwarte noten gesneuveld. Links op de foto is nog een heel klein stukje te zien van de andere noot, die gelukkig nog wel overeind staat.

In Deventer weet ik nog een zwarte noot op de camping bij het Worpplantsoen en een exemplaar op het landgoed Brinkgreven. Beide bomen zijn, net als de twee hierboven, van respectabele leeftijd. Zwarte noten worden niet veel aangeplant heb ik de indruk, jongere exemplaren heb ik nog niet ontdekt hier in de omgeving.

Mijn kennismaking met de zwarte noot stamt uit Renkum. In het beekdal, langs het laantje naar Oranje Nassauoord, stonden zwarte noten, Juglans Nigra. In eerste instantie waren het markante bomen met geurige zwarte vruchten, de bolster om de noot, niet helemaal te plaatsen.
Het was bijzonder te ontdekken dat het familie van de walnoot is. Deze opgaande boom is familie van die breed uitgroeiende walnoot. De overeenkomsten zijn snel gezien, als je weet dat ze familie zijn; het geveerde blad, het type vruchten. De bloeiwijze van de zwarte noot heb ik nooit van dichtbij gezien, dat was altijd te hoog boven de grond.

Paulien Kylstra