Verzetswilg Snippelingsdijk Deventer.
Treurwilg, Lat.n: Salix sepulcralis ‘Chrysocoma’
Dit jaar, 2020, is het 75 na het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren en/of herdenken we de bevrijding van Nederland.
In Deventer staat ook een boom die aan de bevrijding van de stad herinnert, maar dan wel aan een heel triest moment van die bevrijding. Aan de Snippelingsdijk staat, bij het verzetsmonument tussen de kantoorgebouwen van de SVB en Le Coin de Verzetsboom, een treurwilg. Deze boom is in 1946 geplant ter nagedachtenis van de op 10 april 1945 dood geschoten jonge verzetsmensen, die hadden geprobeerd te helpen bij de bevrijding van Deventer. Een half uur na deze zinloze strafuitvoering werd de stad bevrijd door Canadese-militairen.
De treurwilg stond tot 1997 op het terrein van het slachthuis en het monument met de namen van de slachtoffers was een onderdeel van de buitenafrastering rond het slachthuis. Door de veranderingen met de bouw van de kantoren op het slachthuisterrein is rond de “verzetswilg” de gehele inrichting aangepast. Bij de bouw van de kantoren in 2002-2003 is veel moeite gedaan om deze treurwilg te behouden en niet te beschadigen vanwege de bouwactiviteiten. Dankzij de niet aflatende bemoeienis van de Deventer Bomenstichting bij monde van mevrouw Van Beeck Calkoen.
Er zijn van deze treurwilg zelfs stekken genomen om de genen van deze boom voor de toekomst te bewaren.