Leny’s linde

Leny’s boom, Dorpsstraat   Bathmen
Hollandse linde, knotlinde. Latijnse n.  Tilia europaea

Voor het huis op de hoek van de Dorpsstraat en de Koekendijk staat een geknotte lindeboom. Niet direct een boom die hier beschreven moet worden omdat de linde zo bijzonder is.  Nee, het verhaal verbonden aan deze knotlinde is bijzonder en daarom het vermelden waard. Het huis achter de linde wordt bewoond door de heer Veldwachter Sr. van het metaal- en constructiebedrijf aan de Koekendijk.

Dit huis en het huis wat ernaast stond werd voor de tweede wereldoorlog bewoond door de families Polak. In de twee huizen hadden de broers Polak een meubel- en manufacturenwinkel. In het huis wat er nu niet meer staat, woonden vader en moeder Polak met hun zoon Lion en hun dochter Leny. In het huis wat er nu nog wel staat woonde de oom van Lion en Leny. De families Polak waren Joodse inwoners van Bathmen en volledig opgenomen in de Bathmense gemeenschap en actief in het verenigingsleven. De lindeboom voor het huis van Leny’s oom, stond er al voor Leny op 23 april 1919 werd geboren. Leny beschouwde de lindeboom voor het huis van haar oom als een vriend.

In 1943 is de gehele familie Polak verplicht afgereisd met de lijnbus, eerst naar Deventer en vandaar naar kamp Vught. Vanuit Vught is Leny in Auschwitz terechtgekomen.  Zij heeft daar  de meest verschrikkelijke experimenten meegemaakt, maar heeft de oorlog overleefd. Van geen enkele  andere Bathmense Joodse familieis uit de concentratiekampen een overlevenden teruggekeerd.

Leny kwam na een barre voettocht ziek en ondervoed terug in Nederland.  “Maar ik was 25 jaar en wilde nog graag leven” schreef ze later en ze vervolgt: “Tijdens die overlevingstocht dacht ik vaak aan de lindeboom, daar op de hoek van de Dorpstraat en de Koekendijk. Dat ons huis er misschien niet meer zou zijn, kon me niet schelen. Als ik die boom maar weer mocht zien.” Ze heeft die boom weer teruggezien en hij staat er nog steeds.

Op de lindeboom staat een bordje met de tekst “Leny’s Lindeboom “.
Gegevens uit o.a.; Deventer Bomenboek