Foto: Sjon Heijenga

Bathmense Belcampoboom is niet meer

Foto: Sjon Heijenga.

Rond de kerk en het voormalige gemeentehuis van Bathmen is nog de landelijke sfeer te proeven van de plattelandsgemeente. Zoals bij het Westerhuis aan de Dorpsstraat nummer 9, dat tot 2005 het gemeentehuis van Bathmen was. In de voortuin stond een monumentale kastanje met daarin het bronzen beeld van de schrijver/dichter Belcampo. In dezelfde tuin staat ook een mooie haagbeuk. Wijlen Herman Pieter Schönfeld Wichers schreef onder het pseudoniem Belcampo ooit de klassieker ‘Het Grote Gebeuren’, over de Dag des Oordeels in Rijssen, terwijl hij van 1949 tot 1953 huisarts was in Bathmen.

Belcampokastanje met het beeldje, verscholen tussen de takken. Foto Theo Schreurs

 

Eerbetoon
In 2004 maakte Bathmen een eerbetoon aan Belcampo. Het pad naar de dorpskerk, naast zijn voormalige woning, werd naar hem vernoemd. Een monumentale paardenkastanje werd omgedoopt tot Belcampoboom. Op een van de takken van deze majestueuze boom werd door de Bathmense bevolking een bronzen beeld met de beeltenis van Bathmens beroemde inwoner geplaatst.

Tegen de vlakte
De boom ging begin 2018 tegen de vlakte. Het enige wat nog resteert, is een tien centimeter hoge stronk. De kastanje was aangetast door een schimmelinfectie, en was daardoor verzwakt. De kans op breuk was zo reëel  dat hij om moest, hoe vreselijk ook. Hij vormde een te groot gevaar voor het wegverkeer.