De Stationsboom

De stormpot

Op 15 november 2016 is op het geheel vernieuwde stationsplein van Deventer deze boom met boomspiegel van cortenstaal onthuld door wethouder Frits Rorink. De boomspiegel beeldt een windhoos met ronddraaiende takken uit.

De spiegel ligt om een meerstammige drietandsesdoorn (Acer buergerianum), geplant op 14 november 2016. De keuze voor deze bijzondere soort legt een relatie met  de grote verscheidenheid aan bomen en struiken die het Rijsterborgherpark ooit rijk was.

De tekst  “Windhoos 9 september 1998” verwijst naar de windhoos welke toen door het pal naast het NS station gelegen monumentale Rijsterborgherpark raasde en vele bomen vernielde.

Veel Deventenaren waren  toen zo diep geraakt door de vernielingen van de windhoos, dat zij een aanzienlijk bedrag aan geld bijeenbrachten om nieuwe bomen te planten: de stormpot. Deze wens is ten uitvoer gebracht. De plaatsing van deze boom met het gedenkteken symboliseert de betrokkenheid van de Deventenaren bij hun Rijsterborgherpark.

De drietandsesdoorn komt oorspronkelijk voor in het oosten van China en Japan. Het is een kleine tot middelgrote boom die 5 tot 20 meter hoog kan worden. De bladeren hebben drie naar voren wijzende lobben, vandaar de naam drietandsesdoorn. De boomspiegel is gemaakt door de Deventer kunstenaar Paul Keijzer, in opdracht van de Deventer Bomenstichting.

Leonard Springers’ Rijsterborgherpark.

Er zijn weinig stadsparken in Nederland waar zo’n grote verscheidenheid aan bomen en struiken voorkomt als in het Rijsterborgherpark in Deventer. Leonard Springer, de ontwerper van dit park, had een grote kennis over bomen, de natuurlijke groeiwijze en de juiste groeiomstandigheden voor bomen.

Volgens zijn oorspronkelijke beplantingsplan zijn er tussen 1886 en 1889 zeventienduizend bomen en heesters geplant in vijfhonderd verschillende soorten en variëteiten. Daarvan zijn slechts circa honderd soorten en variëteiten over.  Er staan nog enkele bijzondere essen in het park. En waar vind je nou een papiermoerbei of een Chinese kurkboom. De bontbladige esdoorns en de amberboom zijn waarschijnlijk de oudste van Nederland.

Het park is in 2001 en 2003 aangepast aan de eisen van deze tijd. De landschapsarchitect Michael R. van Gessel heeft het patroon van de paden ontworpen.